Marco Polo Dizisi Konusu

marco polo konusu ile ilgili görsel sonucu
Hepimiz Marco Polo’nun o bilindik hikayesine aşinayızdır. Doğu Asya’ya kadar seyahat edip, bunun kayıtlarını da tutan Avrupalı gezgindir. İşte Netflix de demiş ki gelin biz bunu dizi yapalım, üstüne bir de 90 milyon dolar harcayalım. 12 Aralık’ta 10 bölümünün tamamı yayınlanan dizinin çekimleri Venedik, Kazakistan ve Malezya’da gerçekleştirilmiş.
13. yüzyıl Çin’inde geçen hikaye, Marco Polo’nun babası tarafından İpek Yolu’nda rahatça seyahat edip ticaret yapabilmek adına hediye/hizmetçi/rehine olarak Kubilay Han’a bırakılmasıyla başlıyor. Kahramanımız siyasi hesaplaşmalar ve kültürel farklılıklarla dolu bu yeni yaşamında hayatta kalmak adına uğraşıp dururken, Kubilay Han’ın hükümdarlığını korumak için karşılaştığı zorluklara tanık oluyoruz.

Marco Polo :

Marco Polo (d. 15 Eylül 1254, Venedik, Venedik Cumhuriyeti - ö. 8 Ocak 1324 Venedik Cumhuriyetiİtalyan gezgin. Ünlü kaşif ve tüccar Niccolo Polo'nun oğludur. Bazı kaynaklar Marco Polo'nun aslında Macar olduğunu ve Dalmaçya'nın Korcula adasında doğduğunu bu ada o zaman Venedik protektorası olduğu için Venedikli ve İtalyan bilindiğini söyler.[1] Çocukluğunda, Karadeniz ve Akdeniz'deki ticaret merkezlerine uğrayan babasıyla yolculuk yapmıştır. Ticareti Asya'ya seyahat ederek Kubilay Han ile tanışan babası Niccole ve amcası Maffeo'dan öğrenmiştir. Babası ve amcası 1269 yılından Venedik'e dönerek ilk defa Marco ile tanışmıştır. Daha sonra üçü birlikte Asya'ya 24 yıl sürecek bir seyahate çıkmışlardır. Bu zaman dilimde Uzak Doğu ile ticaret yolları geliştirmeye çalışan Marco Polo parası olan insanların mallarını satmak üzere anlaşmalar yapmıştır. Bu olay günümüz “risk sermayesi”nin ilk örneğidir. O zamandaki genel anlaşma sigorta bedeli dahil % 25 ’e yakın bir faiz oranı ile maceraperest tüccara sermaye sağlamak şeklindeydi.[2]
Geri döndüklerinde Venedik'i Cenevizliler ile savaşırken bulmuşlardır. Cenevizlilere esir düşmüş ve hikâyelerini hücre arkadaşına yazdırmıştır. 1299 yılında serbest bırakıldıktan sonra zengin bir tüccar olmuş, evlenmiş ve üç çocuğu olmuştur. 1324 yılında ölmüş ve Venedik'te bulunan San Lorenzo kilisesine gömülmüştür.
Marco Polo Çin'e ulaşan ilk İtalyan tüccar değildir ancak tecrübelerine ilişkin detaylı bir kitap bırakması dünya çapında tanınmasını sağlamıştır. Bu kitap Kristof Kolomb ve birçok diğer gezgine ilham vermiştir.
Kaynak :tr.wikipedia.org

Yorumlar